COBA MOUGOU

AIT-Coördinator 

Mijn naam is Coba Mougou

Ik ben gezinscoach en opleider VHT/VIB bij gezinsontwikkeling van Cosis.
Mijn werkgebied is Drenthe.
Cosis, voorheen Promens Care en Novo,  is sinds juli 2018 AIT steunpunt

Ik ben als videohometrainer begonnen. Sinds 2009 ben ik instellingsopleider en in 2015 ben ik begonnen als opleider VIB bij volwassenen met moeilijk te begrijpen gedrag.
In 2017 heb ik, de AIT innovatie prijs mogen ontvangen voor het op de kaart zetten van VIB bij volwassenen met moeilijk te begrijpen gedrag. Een kroon op een intensief jaar.

Mijn enthousiasme voor VHT/VIB is ontstaan halverwege de jaren ’90.  Werken vanuit de basiscommunicatie, met beelden en gericht op krachten heeft mij altijd enorm aangesproken.
Het tot stand brengen en continueren van positief contact met elkaar  is de basis en klinkt vaak zo simpel, middels video feedback en de basiscommunicatie principes krijgen mensen  inzicht en  handvatten.  Een bewustwordingsproces wordt op gang gebracht. Er vindt verdieping plaats en een ontwikkeling wordt in gang gezet middels de reviews.

Werken aan de krachten, gericht op dat wat goed gaat in de basiscommunicatie en dit uitbreiden is voor mij telkens weer de uitdaging. Zowel bij cliënten als bij professionals.
Ten aanzien van het inzetten van VHT/VIB stel ik me altijd actief op. Ik geloof dat daar waar mensen met elkaar werken, beelden daadwerkelijk iets kunnen toevoegen en patronen kunnen worden doorbroken.
Gezien en gehoord worden zijn de basis en vanuit kracht werken aan verbeterpunten. Als een “aha’ moment ontstaat kan ik enorm genieten. Vanuit een oplossingsgerichte visie coach ik, waarbij kracht en kwaliteit centraal staan.

Na al die jaren ben ik nog steeds enthousiast en overtuigd van de kracht van de methode.  Na al die jaren zie ik ook nog veel mogelijkheden waarin VHT en  VIB nog enorm veel kan betekenen. Met name VIB bij volwassenen, met moeilijk te begrijpen gedrag. Dit is een doelgroep waarbij de initiatieven tot contact niet altijd even duidelijk te herkennen zijn.
De meerwaarde die VIB biedt in het vergroten van de deskundigheid van professionals is nog veelal onderbelicht bij volwassenen met moeilijk te begrijpen gedrag  vind ik. De komende jaren ligt hier mijn inzet dan ook.

Naast mij zijn er nog 2 opleiders binnen Cosis;  Jan Paul van Veenen (Drenthe) J.vanVeenen@Cosis.nu en Ingrid Koekoek (Groningen)  I.Koekkoek@cosis.nu

Cosis is een organisatie die hulp bied aan mensen met een verstandelijke en /of psychische beperking. Cosis heeft verschillende expertise centra’s,  verschillende woonvormen, geeft woonbegeleiding, dagbesteding en ambulante begeleiding  in zowel Groningen als Drenthe.

In samenwerking met de AIT verzorgen wij vanuit Cosis:

  • intern en extern de opleiding VHT en VIB
  • kwaliteitszorg na de opleiding door het organiseren van interne en externe Werk Ontwikkelings Kringen ( WOK’s is samenwerking met Yorneo) en het geven van supervisie.
  • ondersteuning bij de implementatie van VHT en VIB

Wilt u meer weten of heeft u vragen neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06 20455864 of e-mail; c.mougou@cosis.nu