LEGER DES HEILS MIDDEN-NEDERLAND

(Gewest)coördinator José Luimes 

José is AIT-coördinator voor Utrecht en gewestcoördinator Midden Nederland.
Sinds 1992 is zij werkzaam binnen de specialistisch ambulante zorg van het Leger des Heils Midden Nederland. Eerst als ambulant begeleider/video-hometrainer en momenteel o.a. als werkbegeleider van ‘10 voor Toekomst, een methodiek voor gezinnen met meervoudige en complexe problematiek. Daarnaast is zij actief als specialistisch ambulant begeleider en participeer in diverse projecten. Op de ambulante afdeling is VHT een belangrijke methodiek, naast de contextuele hulpverlening. Beide methodieken worden ook vaak op een goede manier gekoppeld in de hulp aan de gezinnen.

José is in 1988 opgeleid tot video-hometrainer. Zij heeft de methodiek nooit meer losgelaten en is nog steeds erg enthousiast. Basiscommunicatie ‘is overal’ en van wezenlijk belang. De behoefte aan goed contact tussen ouders en kinderen is de basis van waaruit zij werkt. Naast video-hometrainer is José contextueel hulpverlener.
Vanaf 1992 verzorgt zij opleidingen en supervisies m.b.t. VHT/VIB in verschillende werkvelden; o.a. in de jeugdgezondheidszorg, ziekenhuizen en uiteraard de jeugdzorg. Ook is zij betrokken bij VIB-SameStarten, een programma in de JGZ t.b.v. vroegtijdige signalering en ondersteuning in gezinnen met jonge kinderen. Inmiddels leidt zij ook opleiders op in diverse werkvelden.

Fantastisch dat de basiscommunicatie op zo veel manieren in zoveel verschillende werkvelden positief kan worden ingezet. De videobeelden helpen de ouders om goed aan te sluiten bij de behoeften van hun kinderen en om helder te krijgen wat ‘goed werkt’.

Videobeelden zijn ook van belang voor de professional; hierdoor kan deze goed aansluiten bij de vragen en behoeften van de ouders. De beelden zijn ook ondersteunend in de opleiding en begeleiding van collega’s omdat (analyse van de) beelden een rijke bron van informatie is wat betreft mogelijkheden om positief contact en ontwikkeling te stimuleren en te ondersteunen.

Wat José mooi vindt is, dat juist binnen de huidige veranderingen in de zorg, het aansluiten bij mogelijkheden en gericht op zijn op ontwikkeling en empowerment erg actueel is en zo goed past bij de uitgangspunten van VHT.

Werkdagen zijn maandag t/m donderdag

T: 033 – 4678094  / 06-46333977
E: j.luimes@legerdesheils.nl