SEVERINUS

Coördinatoren José Hendrikx-Leijten en Marieke van den Broek-Bralten

www.severinus.nl

Coördinatoren Marieke van den Broek-Bralten & José Hendrikx-Leijten

Severinus is dé zorgorganisatie in Veldhoven en omgeving voor mensen van jong tot oud met een verstandelijke beperking. Daarnaast ondersteunen zij mensen met een verstandelijke beperking en autisme of dementie. Liefdevolle en menselijke zorg voor onze cliënten door bevlogen medewerkers, in een veilige omgeving. Dat doen ze samen, met iedereen die op welke manier dan ook, bij de cliënten betrokken is.

Coördinatoren Marieke van den Broek-Bralten en José Hendrikx-Leijten, van oorsprong HBO-Verpleegkundigen, zijn beide (autisme)consulent binnen Severinus. Marieke heeft haar certificaat VIB gehaald in 2014 en José in 2012. Beiden hebben in 2019 het certificaat gehaald tot opleider VIB. Als consulenten van de afdeling Gedragskunde werken zij dagelijks met de VIB-methodiek. Het klein kijken is daarbij erg belangrijk en video is bij uitstek een geschikt middel hiervoor. Naast de standaard video-interactiebegeleidingstrajecten, maken zij veelvuldig gebruik van aan deze methodiek gerelateerde bijkomende specifieke problematiek zoals autisme, dementie, onbegrepen gedrag en hechtingsproblemen. Door kennisoverdracht én empowerment in het gebruik van beeldmateriaal kan de professional in zijn kracht worden gezet bij de veelal comorbide en/of complexe hulpvraag van onze cliëntpopulatie. Ook geven ze de cliënt een stem door hem of haar mee te laten kijken naar de gemaakte beelden en samen de krachten in het contact tussen begeleider en cliënt te vinden.

In 2018 ontwikkelden Marieke en José samen een nieuw model waarmee ze begeleidingstrajecten vormgeven. Dit model is genaamd: Cirkel van Contact. Het model ‘Cirkel van Contact’ is gebaseerd op diverse, binnen onze organisatie, veelgebruikte methodieken, waaronder uiteraard de VIB-methodiek van H. Biemans. Zo beogen zij een volledig en overzichtelijk document te maken dat praktisch hanteerbaar is in de praktijk. Het geeft medewerkers handvatten in één overzichtelijk document.

Marieke is daarnaast als lid van het expertiseteam ouderen binnen Severinus en aangesloten bij het project VIB-Volwassenzorg vanuit het AIT om dit verder mee te ontwikkelen en uit te dragen.

Marieke en José: “Wij zijn enthousiast! Wij zijn nog vol met ideeën om de methodiek VIB verder uit te dragen, zodat we nog beter bij onze cliënten aan kunnen sluiten, om zo hun geluk te kunnen vergroten.

Wilt u meer weten of heeft u vragen, neem dan contact met Marieke van den Broek-Bralten of José Hendkrikx-Leijten:

T:040 258 61 20
E: Marieke.van.den.Broek@severinus.nl
E: Jose.Hendrikx@severinus.nl