PROGRAMMA AIT-STUDIEDAG 15 MEI 2023 – LIVE DEELNAME

Hieronder vind je het programma van de AIT-Studiedag voor deelname op locatie (de Reehorst te Ede).

Na de plenaire presentatie in de ochtend volgen er drie workshoprondes. Hier heb je keuze uit zes verdiepende workshops en drie ervaringsworkshops. Geef bij het aanmelden per ronde op wat je eerste en je tweede keus is.

DIRECT AANMELDEN

Door je aan te melden ga je akkoord met de aanmeldingsvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Ontvangst

9:15 – 10:00

Inloop en ontmoeten met koffie en thee

Plenair

10:00 – 10:10

De automatisering van het AIT kwaliteitssysteem

Meer over deze presentatie

AIT is aan het automatiseren. Wat je eerder steeds op papier moest bijhouden voor je certificering of voor de verlenging van je certificaat, gaat voortaan allemaal digitaal. Ivar Hoekstra zal een korte uitleg geven over de werking van de criteriacirkel die je ziet als je inlogt op MijnAIT.

Ivar Hoekstra is ICT-er bij AIT en de ontwikkelaar van het nieuwe automatiseringssysteem.

Ivar Hoekstra

10:10 – 11:10

De beweging van 0.

Meer over deze presentatie

Peter Dijkshoorn neemt alle deelnemers aan de AIT-studiedag tijdens zijn presentatie mee met grote ambities. Want met grote ambities komen we verder. Praktijk en onderzoek laten zien dat we als samenleving verder komen door hoge doelen na te streven. Oók als ze niet realistisch lijken. De Beweging van 0 draagt deze boodschap uit voor hulp aan kinderen en gezinnen met als doel dat 0 kinderen niet prettig opgroeien. En dit is alleen mogelijk bij samenwerking tussen alle sectoren waarbinnen met kinderen en gezinnen wordt gewerkt. Volgens Peter is er genoeg geld, alleen moet het anders en veel efficiënter besteed worden. Peter inspireert ons met hoe we dat kunnen doen als samenleving en wat de methodieken VHT, VIB en VIB-G hieraan kunnen bijdragen.

Peter Dijkshoorn is ouder-, kinder- en jeugdpsychiater. Hij werkt nu voor de VNG als landelijk ambassadeur lerend jeugdstelsel en is een van de initiatiefnemers van de Beweging van 0.

Peter Dijkshoorn

Pauze

11:10 – 11:35

Koffie- en theepauze

Workshopronde 1

11.35 – 12.45

Groots zien door klein te kijken.
(Verdiepende workshop).

Meer over deze presentatie

Hoe kan “basiscommunicatie“ preventief ingezet worden in de Jeugdgezondheidszorg voor gezinnen met kinderen van 0-4 jaar? Maria Tuller en Saskia Vos geven tijdens hun presentatie antwoord op deze vraag. Zij vertellen over hun pilot die zij met projectgelden van gemeentes uitvoerden in gezinnen met kinderen tussen de 4 en 10 weken. Participatie was mogelijk voor alle gezinnen, dus ook als er geen hulpvraag was. In ieder gezin werd één video-opname gemaakt, waardoor ouders basiscommunicatie leerden kennen vanuit nieuwsgierigheid.  Het doel was ouders bewust maken van de contactinitiatieven van hun baby en het vanuit preventie werken aan de vroege stimulering van de spraak-taal ontwikkeling en de bevordering van de hechting. Aan de hand van beelden nemen Maria en Saskia ons mee in het proces van deze pilot. Hoe wordt een ouder van onbewust bekwaam geactiveerd naar bewust bekwaam? Daarnaast delen zij reacties en ervaringen van ouders.

Vervolgens laten Maria en Saskia zien hoe zij vanuit diezelfde nieuwsgierigheid naar de effecten van de basiscommunicatie, de vertaalslag hebben gemaakt naar de peuterperiode. “Hoe is de ouderbetrokkenheid bij de spraak-taalontwikkeling van het kind te vergroten?” Ofwel hoe maken we ouders bewust van het belang van goede communicatie voor zowel de spraak-taalontwikkeling als de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kind? Deze pilot wordt gedaan in gezinnen met een VVE indicatie (vroege en voorschoolse educatie). De resultaten hiervan zullen met beeld getoond worden.

Inmiddels maken ook collega jeugdverpleegkundigen opnames zodat basiscommunicatie breed ingezet kan worden in de Jeugdgezondheidszorg voor gezinnen met kinderen van 0-4 jaar.

Saskia Vos en Maria Tuller zijn jeugdverpleegkundigen, coördinatoren en opleiders Kortdurende video-hometraining bij Yunio.

Saskia Vos en Maria Tuller

11:35 – 12:45

VIB in het Ziekenhuis.
(Verdiepende workshop).        

Meer over deze presentatie

In deze verdiepingsworkshop neem Leontien van der Kooij ons mee in de ziekenhuizen. Veel kinderen in de jeugdhulpverlening en gehandicaptenzorg hebben ervaringen in het ziekenhuis. De ervaringen, zoals vroeggeboorte en medische handelingen, kunnen invloed hebben op hechting en ontwikkeling. Welke positieve bijdrage kan VIB hierin leveren? Waar is verbinding met andere werkvelden of hoe zou deze tot stand kunnen komen?

Leontien van der Kooij-Wilbrink heeft jarenlange ervaring als medisch pedagogisch zorgverlener op kinderafdelingen van het LUMC. Na enkele jaren jeugdhulpverlening is zij nu werkzaam als VIB-coördinator weer terug in het LUMC. Daarnaast is ze vanuit het AIT opleider voor VIB-ziekenhuizen in Zuidwest Nederland.

Leontien van der Kooij

11:35 – 12:45

Coachen aan de hand van het beeld.
(Ervaringsworkshop).

Meer over deze presentatie

Deze ervaringsworkshop is informatief, interactief en legt de nadruk op ervaren. Er wordt o.a. ingegaan op wat er zou gebeuren als….

Als je de autonomie bij de ander legt? Als je gaat luisteren vanuit verschillende referentiekaders? Als je het gesprek gaat verdiepen door andere vragen of werkvormen in te zetten?

Er wordt ingegaan op wat dat oplevert.

Merel en Anne Floor zijn beiden eigenaar van de School voor Beeldcoaching. Volgens hun is Beeldcoachen een werkwoord. Als dochters van Christine Brons, de ontwikkelaar van Beeldcoachen, is het ze met de paplepel ingegoten.

De school voor Beeldcoaching biedt opleidingen Beeldcoaching binnen de kinderopvang, het basis- en voortgezet onderwijs, het MBO en HBO. Daarnaast hebben ze een alumni- en bijscholingsaanbod.

Anne Floor Schoemaker en Merel Schoemaker

Lunch

12:45 – 13:45

Lunchpauze

Workshopronde 2

13:45 – 14:55

VHT in Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen (GMCP).
(
Verdiepende workshop).

Meer over deze presentatie

In deze plenaire lezing wordt ingegaan op de achtergronden van het werken met gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Hoe kunnen we deze gezinnen bieden wat nodig is? Hoe blijf je in verbinding en op koers in de begeleiding aan deze gezinnen? Wat zijn de mogelijkheden voor samenwerking tussen hulpverleners binnen één gezin, een thema wat al jaren speelt. Met het gebruik van het trajectplan is VHT breed inzetbaar op de verschillende leefgebieden. Hoop en herstel klinken daarin door. Voorbeelden uit de praktijk brengen dichtbij waarin de VHT-er het verschil kan maken voor kinderen, ouders en hulpverleners in deze gezinnen.

Thalina van Renssen werkt vanuit haar eigen praktijk Vithalina: opleiding, mediation & interim management. Ze werkt als opleider VHT en VIB samen met AIT en verschillende organisaties in Noord Nederland. Ze is medeauteur van de Handleiding video-hometraining in gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Samen met Marianne Wesselink lanceert ze voor AIT de verdiepingsdagen VHT in gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Thalina van Renssen

13:45 – 14:55

De invloed van hechtingsfundamenten op ons levenspad en op dat van onze kinderen en kleinkinderen.
(Verdiepende workshop).

Meer over deze presentatie

Lonneke van Houten vertelt in deze verdiepingsworkshop over de eerste fase van een mensenleven waarbinnen het hechtingsfundament wordt aangelegd. Daar waar de imprint plaatsvindt, door de ervaringen die we opdoen en de innerlijke overtuigingen die we daaruit formuleren. Overtuigingen over onszelf, de ander en over de wereld om ons heen. Overtuigingen bepalen door welke bril we kijken en hoe we het leven kaderen. Ze zullen in de vele ontmoetingen die we zullen gaan ervaren, een reflectie op onszelf teweeg brengen.

Lonneke plaatst hechting in een context. Een context die een mensenleven beschrijft vanuit heel verschillende invalshoeken. Ze brengt een andere manier van kijken naar het leven, een andere manier van denken over relaties, ze vertelt verhalen van mensen, legt verbanden tussen gebeurtenissen en vraagt je na te denken over jezelf en over hoe jouw eigen fundament en overtuigingen invloed hebben op de manier waarop je in je eigen leven en in je werk met kinderen en hun ouders staat. Tijdens deze workshop mag je zowel luisteren naar het verhaal, als ervaren hoe in jouzelf deze snaar aan te raken is.

Lonneke van Houten is verloskundige (niet praktiserend), werkzaam als teamcoach en opleider binnen de geboortezorg en werkzaam als therapeut binnen het instituut voor spirituele psychologie. Ze schreef het boek “Het Hechtingsplan”.

 

Lonneke van Houten

13:45 – 14:55

Ervaar video interactie analyse bij autisme.
(Ervaringsworkshop).

Meer over deze presentatie

Erna Teunissen en Anita Venderbosch laten je in deze ervaringsgerichte workshop kennis maken met de wereld van autisme. Erna en Anita laten je ervaren hoe onvoorspelbaar de wereld voor mensen met autisme kan zijn en ze nemen je vanuit de Geef me de 5-methodiek mee in hoe je door de auti-bril naar filmbeelden kan kijken, zodat jij het verschil kan leren maken voor deze doelgroep.

Erna Teunissen is familietherapeut en opleider VIAA bij Geef me de 5. Al sinds het ontstaan van deze methodiek is het analyseren van videobeelden een essentieel onderdeel bij het overdragen en toepassen van de methodiek. Grondlegger Colette de Bruin heeft de opleiding VHT bij AIT gevolgd en haar collega Erna was in het verleden landelijk opleider VHT en VIB bij AIT. Samen hebben zij deze instrumenten doorontwikkeld tot videoanalyse met autisme als specialisatie.
De plus van VIAA is dat je met kennis van autisme naar het gedrag, de omgeving en de interactie kijkt. Hierdoor leer je het gedrag dat bij autisme hoort beter te duiden en neem je je eigen handelen en communiceren onder de loep. Dat geeft handvatten voor de aanpak.

Anita Venderbosch is opleider VIB-Gehechtheid bij AIT en heeft bijna 20 jaar gewerkt bij Pactum Jeugd- en opvoedhulp en hier veel ervaring opgedaan met VIB-Gehechtheid in de pleegzorg. Anita is  nu werkzaam als systeembehandelaar bij Autimaat – maatwerk in Autisme.

Erna Teunissen en Anita Venderbosch

Pauze

14:55 – 15:20

Koffie- en theepauze

Workshopronde 3

15:20 – 16:30

Infant Mental Health leert de wereld te bekijken via de ogen van een kind.
(
Verdiepende workshop).

Meer over deze presentatie

Kinderen ontwikkelen zich door steeds in contact te zijn met anderen. Hoe meer vertrouwd en bekend de ander is, hoe groter diens invloed is op het kind. Hoe beter de kwaliteit van de relaties, hoe beter het kind beschermd is tegen moeilijkheden op latere leeftijd en mogelijke psychopathologie. De eerste jaren van het kind, vanaf zwangerschap, zijn daarom van groot belang.

Hoe een gezin met elkaar groeit, is een voortdurend bewegend proces dat in een ruimere context ingebed is: het is een zelfsturend proces, dat dankzij de aanwezigheid van protectieve factoren in het kind en in de opvoeder, blijft functioneren onder zeer uiteenlopende omstandigheden. Hoe ontwikkelt het kind zich met eigen, unieke kenmerken en reacties? En hoe ontwikkelt de opvoeder zich met eveneens eigen, unieke kenmerken en reacties onder unieke omstandigheden en (culturele) condities? Infant Mental Health leert de wereld te bekijken via de ogen van een kind. Het helpt een ingang te kiezen om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden en te behandelen. Het vormt zich als een paraplu boven allerlei belangrijke elementen binnen de zorg aan (aanstaande) gezinnen met jonge kinderen. Carla neemt je tijdens haar presentatie mee om een ingang te kiezen aan de hand van beelden.

Carla Brok is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige + Voortgezette Opleiding. Ze is werkzaam bij Argo GGZ en gastdocent bij IMH Nederland en Trimbos.

 

Carla Brok

15:20 – 16:30

Video Interventie Ouderenzorg.
(Verdiepende workshop).

Meer over deze presentatie

In deze verdiepingsworkshop wordt ingegaan op de wereld van de interventie Video Interventie Ouderenzorg (VIO), zowel in de intramurale setting als ook in de thuissituatie. In de zorg heeft men steeds meer te maken met complex probleemgedrag. Hierdoor voelen professionals en ook mantelzorgers zich steeds vaker incompetent en machteloos. VIO biedt mogelijkheden in de begeleiding van professionals. VIO is een psychosociale interventie, erkend door Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Vilans richt zich op (teams van) professionele zorgverleners en op mantelzorgers die problemen ervaren in de omgang met cliënten met gedrags- en/of stemmingsstoornissen. VIO wordt ingezet binnen de ouderenzorg bij (jonge) mensen met dementie, maar ook bij overige doelgroepen als mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) problematiek, mensen met syndroom van Korsakov, ook wel de ziekte van Korsakov genoemd, etc.

Vanuit het Expertise Centrum VIO worden professionals opgeleid tot VIO-begeleiders in hun eigen organisatie. Inge Hageman werkt al zo’n veertig jaar o.a. in de zorgsector, momenteel als projectmanager van het Expertise Centrum VIO en als opleider. Ze is tevens Master of Arts.

 

Inge Hageman

15:20 – 16:30

Video-hometraining in Gezinnen met Complexe Problemen (GMCP).
(Ervaringsworkshop).

Meer over deze presentatie

Marianne Wesselink neemt de deelnemers in deze ervaringsworkshop mee naar de praktijk van het werken in gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP) en gaat in op wat dat betekent voor de VHT-ers. Werken in gezinnen met meervoudige en complexe problemen vraagt veel door de veelheid en verwevenheid van de problemen. Het is soms moeilijk om de mogelijkheden nog te zien en men vraagt zich af of je met VHT wel voldoende kunt bieden.
Marianne gaat in op hoe het trajectplan helpt bij het krijgen van overzicht in de kluwen van problemen en mogelijkheden.
Ze gaat in op welke aspecten van de basiscommunicatie extra aandacht vragen en op welke manier? Hierbij gaat Marianne ervaringsgericht aan de slag zodat je wat steviger komt te staan in de tornado die soms op je afkomt als je in deze gezinnen werkt.

Marianne Wesselink is ambulant hulpverlener bij Kenter Jeugdhulp (geïndiceerde jeugdzorg, combinatie van GGZ en Jeugd- en Opvoedhulp). Daarnaast is zij opleider VHT/VIB-Gehechtheid/VHT-GMCP, trainer en mede-instellingscoördinator voor de AIT. Samen met Thalina van Renssen zal zij de verdiepingsdagen VHT-GMCP gaan geven.

 

Marianne Wesselink

Borrel

16:30 – 17.15

Borrel