PROGRAMMA AIT-STUDIEDAG 15 MEI 2023 – ONLINE DEELNAME

Hieronder vind je het programma van de AIT-Studiedag voor online deelname via live stream.

DIRECT AANMELDEN

Door je aan te melden ga je akkoord met de aanmeldingsvoorwaarden en algemene voorwaarden.

10:00 – 10.10

De automatisering van het AIT kwaliteitssysteem

Meer over deze presentatie

AIT is aan het automatiseren. Wat je eerder steeds op papier moest bijhouden voor je certificering of voor de verlenging van je certificaat, gaat voortaan allemaal digitaal. Ivar Hoekstra zal een korte uitleg geven over de werking van de criteriacirkel die je ziet als je inlogt op MijnAIT.

Ivar Hoekstra is ICT-er bij AIT en de ontwikkelaar van het nieuwe automatiseringssysteem.

 

Ivar Hoekstra

 

 

10:10 – 11:10

De beweging van 0.

Meer over deze presentatie

Peter Dijkshoorn neemt alle deelnemers aan de AIT-studiedag tijdens zijn presentatie mee met grote ambities. Want met grote ambities komen we verder. Praktijk en onderzoek laten zien dat we als samenleving verder komen door hoge doelen na te streven. Oók als ze niet realistisch lijken. De Beweging van 0 draagt deze boodschap uit voor hulp aan kinderen en gezinnen met als doel dat 0 kinderen niet prettig opgroeien. En dit is alleen mogelijk bij samenwerking tussen alle sectoren waarbinnen met kinderen en gezinnen wordt gewerkt. Volgens Peter is er genoeg geld, alleen moet het anders en veel efficiënter besteed worden. Peter inspireert ons met hoe we dat kunnen doen als samenleving en wat de methodieken VHT, VIB en VIB-G hieraan kunnen bijdragen.

Peter Dijkshoorn is ouder-, kinder- en jeugdpsychiater. Hij werkt nu voor de VNG als landelijk ambassadeur lerend jeugdstelsel en is een van de initiatiefnemers van de Beweging van 0.

Peter Dijkshoorn

11:10 – 11:35

Koffie- en theepauze

11:35 – 12:45

Groots zien door klein te kijken.
(Plenaire presentatie).

Meer over deze presentatie

Hoe kan “basiscommunicatie“ preventief ingezet worden in de Jeugdgezondheidszorg voor gezinnen met kinderen van 0-4 jaar? Maria Tuller en Saskia Vos geven tijdens hun presentatie antwoord op deze vraag. Zij vertellen over hun pilot die zij met projectgelden van gemeentes uitvoerden in gezinnen met kinderen tussen de 4 en 10 weken. Participatie was mogelijk voor alle gezinnen, dus ook als er geen hulpvraag was. In ieder gezin werd één video-opname gemaakt, waardoor ouders basiscommunicatie leerden kennen vanuit nieuwsgierigheid.  Het doel was ouders bewust maken van de contactinitiatieven van hun baby en het vanuit preventie werken aan de vroege stimulering van de spraak-taal ontwikkeling en de bevordering van de hechting. Aan de hand van beelden nemen Maria en Saskia ons mee in het proces van deze pilot. Hoe wordt een ouder van onbewust bekwaam geactiveerd naar bewust bekwaam? Daarnaast delen zij reacties en ervaringen van ouders.

Vervolgens laten Maria en Saskia zien hoe zij vanuit diezelfde nieuwsgierigheid naar de effecten van de basiscommunicatie, de vertaalslag hebben gemaakt naar de peuterperiode. “Hoe is de ouderbetrokkenheid bij de spraak-taalontwikkeling van het kind te vergroten?” Ofwel hoe maken we ouders bewust van het belang van goede communicatie voor zowel de spraak-taalontwikkeling als de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kind? Deze pilot wordt gedaan in gezinnen met een VVE indicatie (vroege en voorschoolse educatie). De resultaten hiervan zullen met beeld getoond worden.

Inmiddels maken ook collega jeugdverpleegkundigen opnames zodat basiscommunicatie breed ingezet kan worden in de Jeugdgezondheidszorg voor gezinnen met kinderen van 0-4 jaar.

Saskia Vos en Maria Tuller zijn jeugdverpleegkundigen, coördinatoren en opleiders Kortdurende video-hometraining bij Yunio.

Saskia Vos en Maria Tuller

12:45 – 13:45

Lunchpauze

13:45 – 14:55

VHT in Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen (GMCP).
(Plenaire presentatie).

Meer over deze presentatie

In deze plenaire lezing wordt ingegaan op de achtergronden van het werken met gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Hoe kunnen we deze gezinnen bieden wat nodig is? Hoe blijf je in verbinding en op koers in de begeleiding aan deze gezinnen? Wat zijn de mogelijkheden voor samenwerking tussen hulpverleners binnen één gezin, een thema wat al jaren speelt. Met het gebruik van het trajectplan is VHT breed inzetbaar op de verschillende leefgebieden. Hoop en herstel klinken daarin door. Voorbeelden uit de praktijk brengen dichtbij waarin de VHT-er het verschil kan maken voor kinderen, ouders en hulpverleners in deze gezinnen.

Thalina van Renssen werkt vanuit haar eigen praktijk Vithalina: opleiding, mediation & interim management. Ze werkt als opleider VHT en VIB samen met AIT en verschillende organisaties in Noord Nederland. Ze is medeauteur van het boek Gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Samen met Marianne Wesselink lanceert ze voor AIT de verdiepingsdagen VHT in gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Thalina van Renssen

14:55 – 15:20

Koffie- en theepauze

15:20 – 16:30

Infant Mental Health leert de wereld te bekijken via de ogen van een kind.
(Plenaire presentatie).

Meer over deze presentatie

Kinderen ontwikkelen zich door steeds in contact te zijn met anderen. Hoe meer vertrouwd en bekend de ander is, hoe groter diens invloed is op het kind. Hoe beter de kwaliteit van de relaties, hoe beter het kind beschermd is tegen moeilijkheden op latere leeftijd en mogelijke psychopathologie. De eerste jaren van het kind, vanaf zwangerschap, zijn daarom van groot belang.

Hoe een gezin met elkaar groeit, is een voortdurend bewegend proces dat in een ruimere context ingebed is: het is een zelfsturend proces, dat dankzij de aanwezigheid van protectieve factoren in het kind en in de opvoeder, blijft functioneren onder zeer uiteenlopende omstandigheden. Hoe ontwikkelt het kind zich met eigen, unieke kenmerken en reacties? En hoe ontwikkelt de opvoeder zich met eveneens eigen, unieke kenmerken en reacties onder unieke omstandigheden en (culturele) condities? Infant Mental Health leert de wereld te bekijken via de ogen van een kind. Het helpt een ingang te kiezen om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden en te behandelen. Het vormt zich als een paraplu boven allerlei belangrijke elementen binnen de zorg aan (aanstaande) gezinnen met jonge kinderen. Carla neemt je tijdens haar presentatie mee om een ingang te kiezen aan de hand van beelden.

Carla Brok is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige + Voortgezette Opleiding. Ze is werkzaam bij Argo GGZ en gastdocent bij IMH Nederland en Trimbos.

 

Carla Brok

16:30 – 16:35

Afsluiting AIT-Studiedag