PROGRAMMA STUDIEDAG AIT EN LBBO 7 APRIL 2025

‘Als veerkracht en talent het doel is’

De LBBO en de AIT hebben de krachten gebundeld! We vieren onze verbinding door te inspireren met een studiedag. Het thema van deze studiedag is Als veerkracht en talent het doel is. Met presentaties voor professionals die werken in de zorg, in de (speciale) kinderopvang, het (speciaal) onderwijs en in integrale kindcentra.

De AIT organiseert studiedagen als een onderdeel van het kwaliteitsborgingssysteem voor professionals die werken met de methodieken video-hometraining (VHT) en video- interactiebegeleiding (VIB). Deze studiedag is interessant voor begeleiders die (willen) werken met VHT, VIB of beeldbegeleiding en biedt aanvullend interessante informatie over de ontwikkeling van kinderen en verdieping van het vakmanschap van begeleiders.

Deze studiedag biedt praktische handvatten en vernieuwende inzichten om als begeleider, ondersteuner of professional in het onderwijs nog meer impact te maken. Tijdens de interactieve workshops en lezingen, worden ervaringen en methodieken gedeeld.

Datum:          Maandag 7 april
Tijd:                10:00 – 17:00 uur
Locatie:         de Reehorst, Ede
Prijs:               €231,- (incl. koffie/thee, lunch & borrel)

Het programma

09:00 uur    Inloop met koffie
10:00 uur    Opening
10:10 uur     Ronde 1
11:20 uur     Pauze
11:40 uur     Ronde 2
12:50 uur     Lunch
13:50 uur     Ronde 3
15:00 uur     Pauze
15:20 uur     Ronde 4
16:30 uur     Borrel: ontmoeten en napraten
17:30 uur     Afsluiting

Door je aan te melden ga je akkoord met de aanmeldingsvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Ronde 1

10:10 – 11:20

PLENAIRE PRESENTATIE

‘Kiezen voor talent’

Meer over deze presentatie

Gelukkige en zelfverzekerde kinderen en jongeren, dat wenst toch iedereen? Maar hoe kan je als ouder, leerkracht, opvoeder en begeleider hierbij helpen? “ Door kinderen aan te spreken op hun talent”, zegt Luk Dewulf. “ Focus op hun talent en wat ze kunnen, in plaats van te kijken naar waar ze minder sterk in zijn. Want tenslotte is niemand perfect.”

In zijn lezing spreekt Luk Dewulf vanuit zijn boek ‘Ik kies voor mijn talent’. Hij gaat in op wat talent is. Hoe je talent al op jonge leeftijd kunt ontdekken en herkennen. Hoe je als begeleider of leraar context kunt creëren waarin elk talent zich gezien en uitgedaagd voelt. Want door te doen waar je goed in bent, laad je niet alleen voortdurend je batterijen op, het bezorgt je ook een positief zelfbeeld, meer veerkracht en zelfvertrouwen. Een interactieve lezing waarbij je ook je eigen talenten ontdekt.

Luk Dewulf studeerde pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Hij verdiepte zich tijdens vele reizen naar de VS in de positieve psychologie, waarderend onderzoek en strengths based development. Hij is auteur van diverse boeken over talent en -burnout. Van zijn boek “ik kies voor mijn talent” verscheen in 2024 de 30ste druk . Luk is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Luk Dewulf

Ronde 2

11:40 – 12:50

PRESENTATIE

Groeien naar de beste versie van jezelf

Meer over deze presentatie

Kinderen zijn niet de passanten in onze organisaties. Wij, als professionals, zijn juist de passanten in hun leven. We mogen een korte periode meereizen en zorgdragen voor een veilige, uitnodigende en stimulerende plek waar kinderen zichzelf en de wereld kunnen ontdekken. Lukt het ons nieuwsgierig te zijn naar hun leefwereld, hun behoeften aan autonomie, relatie en competentie? Pikken we de signalen op waardoor we kunnen afstemmen, verbinden en verrijken?

Wilma van Esch is ecologisch pedagoog, procesbegeleider en opleider van mensen die werken met en voor kinderen. Van student tot schoolleider.
Ze is hoofdredacteur van het blad Kleuters & Ik en medeontwikkelaar en expertdocent van de landelijke masteropleiding Jonge Kind.

 

Wilma van Esch

11:40 – 12:50

ERVARINGSWORKSHOP

Gentle teaching en VIB

Meer over deze presentatie

Ervaar tijdens deze workshop samen met Niels Rem en Floris van de Kamer de boeiende samensmelting tussen Gentle Teaching en VIB. Duik dieper in de ervaringen van de cliënt en onderzoek hoe begeleiders de instrumenten van Gentle Teaching (je handen, ogen, stem en aanwezigheid) inzetten om een gevoel van companionship (een relatie waarin je je veilig, geliefd en verbonden voelt) bij de cliënt te bevorderen. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van Gentle Teaching video coaching (GTvc). Hierin wordt gekeken naar de begeleider en zijn gebruik van de tools van Gentle Teaching, en naar de mate van ervaren companionship bij de cliënt. Een unieke kans om inzicht te krijgen in de integratie van deze krachtige benaderingen en hun impact op de kwaliteit van de zorg die we willen bieden.

Niels Rem en Floris van de Kamer zijn gepassioneerde mentoren in Gentle Teaching en opleiders in video-interactiebegeleiding (VIB) en video-hometraining (VHT) bij de Prinsenstichting.

 

Niels Rem en Floris van de Kamer

Ronde 3

13:50 – 15:00

PRESENTATIE

Jouw gehechtheidsrepresentatie

Meer over deze presentatie

Kinderen ontwikkelen in de omgang met belangrijke anderen zowel een innerlijk beeld van zichzelf als van het ‘zijn-met-de-ander’. Dit wordt ook wel het ‘intern werkmodel’ of gehechtheidsrepresentatie genoemd. Het vormt het vertrouwen dat het kind (en later als volwassene) heeft in zichzelf, in de ander en in het leven. Een gehechtheidsrepresentatie bouwt zich in vijf fases op vanaf de conceptie en fungeert als basis voor de verdere sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind. Hoewel de gehechtheidsrepresentatie in de vroege kinderjaren gevormd wordt, ligt deze niet voor de rest van iemands leven vast. In elke interactie met een belangrijke ander kan deze representatie worden bijgesteld. Ook in het onderwijs speelt gehechtheidsrepresentatie een belangrijke rol.

In deze presentatie licht Corinne toe hoe de bouwstenen van een veilige of onveilige gehechtheidsrepresentatie eruit zien en hoe deze doorwerken in een onderwijssetting. Ook besteedt ze aandacht aan manieren waarop een leerkracht of begeleider aan kan sluiten op de behoefte van een leerling of cliënt, afgestemd op diens bouwstenen van gehechtheid.

Corinne Verheule is orthopedagoog en werkt als AIT-opleider. Daarnaast heeft zij haar eigen psychotherapeutische praktijk voor traumaverwerking, is supervisor Sherborne Samenspel en docent Katathym Imaginatieve Psychotherapie (Symbooldrama).

 

Corinne Verheule

13:50 – 15:00

ERVARINGSWORKSHOP

Voicing, geef stem aan wie je waarlijk bent

Meer over deze presentatie

Voicing betekent letterlijk ‘uiten en uitdrukken’. Dat is ook kern van deze workshop: stem geven en aan jouw passies en talenten en dit delen met elkaar in meerstemmigheid. We hebben allemaal kernkwaliteiten ‘ons eigen DNA’ vanaf geboorte meegekregen als natuurlijke aanleg ‘, wat kan groeien en opbloeien tot eigen talenten. Talentbeleving kan om vele redenen op de achtergrond raken, maar in de kern heeft ieder mens een rijkdom aan mogelijkheden en talenten. Door het kind of de (jong)volwassene een stem te geven en daar met aandachtige betrokkenheid op aan te sluiten kunnen we afstemmen op de huidige en gewenste beleving van talent en eigenwaarde. Daar ligt het aanknopingspunt om samen te werken aan het herstel van talent, welzijn en veerkracht.
Je ervaart in deze workshop hoe je aansluit bij de binnen-stem van het kind of de (jong)volwassene en van daaruit talentbeleving & veerkracht kunt versterken.

Marianne den Otter is orthopedagoog en docent bij Fontys OSO Master Educational Needs. Ze werkt samen met educatieve partners in het regulier en in het speciaal onderwijs.
Thema’s van interesse zijn: inclusief onderwijs, holistisch perspectief op ontwikkeling, (hoog)sensitiviteit, voicing, communicatie, coaching en de kracht van beeld(begeleiding).

 

Marianne den Otter

Ronde 4

15:20 – 16:30

PRESENTATIE

Een nieuw begin

Meer over deze presentatie

Bart Heeling neemt je mee in de materie van traumasensitief onderwijs. Trauma en sensitief, oftewel, gevoelig zijn voor de signalen die anderen geven vanuit heftige ervaringen. Een belangrijk onderdeel van die manier van werken is dat er in elke groep wel mensen zitten die iets heftigs hebben meegemaakt of nog steeds meemaken. Dat zie je terug in hun gedrag. Een essentieel element daarbij is de verstoring van de hersenontwikkeling, met name bij jonge kinderen. De wijze waarop wij reageren op dat gedrag, kan bijdragen aan (een deel van) herstel en heeft effect op het welbevinden en de betrokkenheid, niet alleen van de ander, maar ook van jezelf. Vraag jezelf niet af ‘wat is er mis met jou’, maar vraag jezelf af ‘wat heb jij meegemaakt’. Het verandert je perspectief. Na de lezing zal je je meer bewust zijn van de wijze waarop jij reageert en heb je theoretisch onderbouwde handreikingen gekregen hoe je anders kunt reageren op gedrag.

Bart Heeling heeft twintig jaar in de groep gestaan als leraar, waarvan de laatste jaren in het cluster 4 onderwijs. Daar begeleidde hij kinderen met ernstige problemen rond hun gedrag. Bart Heeling is gedragsspecialist en auteur. Veel professionals lopen tegen gedrag aan dat steeds complexer en heftiger lijkt te zijn en op jongere leeftijd voorkomt. Hij maakt hen vooral bewust van hun eigen oordeel op het gedrag van de ander, vanuit de gedachte dat je alleen kunt veranderen waar je invloed op hebt.

 

Bart Heeling

15:20 – 16:30

ERVARINGSWORKSHOP

Krachtige lichaamstaal

Meer over deze presentatie

Non-verbaal gedrag is een zeer krachtig middel. Het heeft invloed op je zichtbaarheid, gevoel en op je communicatie. Alles doet ertoe: beweging, houding, gebaren, stem, kleding, haardracht, oogcontact, mindset, stemming. Je houding en lichaamstaal zijn boodschappers die zich eerlijker en preciezer uitdrukken dan waar we met taal toe in staat zijn. Krachtige Lichaamstaal biedt een zeer praktische workshop gericht op de non-verbale presentatie.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • De eerste indruk
  • Houding en lopen
  • Krachtige Lichaamstaal

De workshop kenmerkt zich door een hoog doe-gehalte, bewustwording, tips, energie en plezier!

Merel Schoemaker is directeur en opleider Beeldcoaching bij de School voor Beeldcoaching. Merel is docent (MEd), trainer en heeft gewerkt als verloskundige. Marcus van Teijlingen is loop- bewegingsexpert en stylist en heeft daarnaast zijn eigen visagie- en kapsalon. Marcus heeft meerdere keren als professionele danser meegedaan aan Dancing With The Stars.

 

Merel Schoemaker en Marcus van Teijlingen