SPECIALISATIE ‘VHT IN GEZINNEN MET MEERVOUDIGE EN COMPLEXE PROBLEMEN’




Inhoud
Een gecertificeerde VHT-er kan kiezen voor de specialisatie ‘VHT in gezinnen met meervoudige en complexe problemen’. Deze scholing wordt gegeven door opleiders (experts), die zelf veel ervaring hebben in het werken met deze doelgroep. Deze aanvullende vervolgscholing is nog in ontwikkeling, maar zal bestaan uit:
1. Startbijeenkomst (een dagdeel). Dit is een algemene geaccrediteerde bijeenkomst in een groep van maximaal 12 deelnemers, die als de start dient van de gespecialiseerde vervolgscholing ‘VHT-Complexe problemen’. Men kan ook deelnemen aan deze startbijeenkomst zonder daarna de gespecialiseerde vervolgscholing te volgen. De startbijeenkomsten worden in het najaar van 2022 gepland en zijn dan te vinden in de agenda. Nadere informatie volgt in het najaar en dan is aanmelden ook mogelijk.
2. De gespecialiseerde vervolgscholing ‘VHT in gezinnen met complexe en meervoudige problemen’. Dit zijn 10 scholingsbijeenkomsten gegeven door gespecialiseerde opleiders (experts) in VHT bij complexe en meervoudige problemen. De bijeenkomsten vinden plaats individueel of in kleine groepjes van 2 of 3 deelnemers op diverse locaties in het land.
3. Certificering. De gespecialiseerde vervolgscholing ‘VHT-Complexe problematieken’ wordt afgesloten met een certificering (1 uur voor 1 kandidaat | 1,5 uur voor 2 kandidaten | 2 uur voor 3 kandidaten) met een AIT-gecommitteerde, waarna registratie in de databank plaatsvindt.
Tijdens de scholing wordt er twee keer een Werk Ontwikkeling Kring (WOK) bezocht.
Doelgroep
- Ambulant gezinswerkers met een geldig VHT-certificaat, werkzaam bij gespecialiseerde jeugdhulporganisaties.
- Gedragswetenschappers met een geldig VHT-certificaat, werkzaam bij de GGZ.
- Zelfstandige professionals met een geldig VHT-certificaat, werkzaam in een eigen praktijk.
Doelstelling
De VHT-er kan de methodiek specifiek toepassen bij vragen en problemen in gezinnen met meervoudige en complexe problemen in alle aandachtsvelden van het trajectplan. Daarnaast kan de VHT-er de bijzondere aspecten van meervoudige en complexe problematiek herkennen. Aan de hand van de ingebrachte videobeelden van deze doelgroep werkt de VHT-er met de principes van basiscommunicatie in combinatie met het trajectplan en het inzetten van video-hometraining in de 5 aandachtsgebieden: 1) basiscommunicatie 2) ontwikkeling kind, 3) ontwikkeling ouders, 4) het dagelijkse gezinsleven en 5) het maatschappelijk functioneren van het gezin.
Informatie
Zoë Terken (AIT-scholingscoördinator) | 030-202 74 82 | zoeterken@ait-spin.com of info@ait-spin.com
BELANGRIJKE INFO OP EEN RIJ

Handleiding video-hometraining in gezinnen met meervoudige en complexe problemen
Marij Eliëns, Mariëtte Braam, Thalina van Renssen, Marjan de Lange
ISBN 9789088506475 | 120 pagina’s | Paperback | 2020
Prijs: € 32,00.
Te bestellen via Uitgeverij SWP.
Veel (gespecialiseerde) jeugdzorgorganisaties in Nederland zetten video-hometraining in bij de hulp aan gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Meestal gebeurt dit in combinatie met andere hulp of als onderdeel van een hulpverleningstraject. Video-hometraining is dan een vorm van specialistische hulp, die voor deze gezinnen heel helpend kan zijn omdat het gericht is op het positief bekrachtigen van de interactie. Het terugkijken naar het dagelijkse gezinsleven aan de hand van beeldanalyse is voor het gezin vaak heel verhelderend. Zo werkt het empowerend voor de gezinnen, waardoor ze andere hulpverlening beter kunnen aannemen.
Deze handleiding is bedoeld voor alle professionals die werken met video-hometraining en die te maken hebben met gezinnen met meervoudige en complexe problemen.
Om de problemen te kunnen hanteren of op te lossen vraagt de hulp voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen meer dan alleen ondersteuning van het contact met basiscommunicatie.