SCHOLING ‘VIB-ADOPTIEZORG’
Inhoud
Binnen de adoptiezorg wordt veel gewerkt met VIB in gezinnen, op het moment dat het kind in het gezin geplaatst wordt. VIB helpt de ouders en het kind met ‘ingroeien’, wennen aan de nieuwe situatie en met het hechtingsproces. De scholing bestaat uit:
- Een algemene 2-daagse introductiecursus.
- De scholing ‘VIB-Adoptiezorg’ in 22 bijeenkomsten:
- 20 scholingsbijeenkomsten
- 1 bijeenkomst voor de tussenevaluatie
- 1 bijeenkomst voor de certificering
Tijdens de scholing wordt er twee keer een Werk Ontwikkeling Kring bezocht.
Een gecertificeerde VIB-er kan aanvullend kiezen voor de specialisatie ‘Gehechtheid’ van 10 extra scholingsbijeenkomsten.
Deze scholing wordt alleen gegeven door het steunpunt FIOM/SAV.
Doelgroep
Professionals, gespecialiseerd in het begeleiden van gezinnen die een kind adopteren.
Doelstelling
De professional is geschoold tot een gekwalificeerde video-interactiebegeleider. Na afronding van de scholing kan op methodische wijze VIB uitgevoerd worden in gezinnen met adoptiekinderen tot 18 jaar. Ouders en kinderen worden begeleid met het hechtingsproces, bij opvoedingsvragen- en/of -problemen en/of bij ontwikkelings- en/of hechtingsproblematiek van kinderen, die geadopteerd zijn.
Gehechtheid in beeld
Handleiding video-interactiebegeleiding voor professionals in de adoptienazorg.
Annie Havermans, Bert Prinsen, Corinne Verheule
ISBN 9789088504983 | 492 pagina’s | Paperback | 2e druk 2014
Prijs: € 45,00 (excl. verzendkosten).
Te bestellen via Uitgeverij SWP
De auteurs beschrijven in deze handleiding met veel voorbeelden uit de praktijk, de methodiek. Hierbij besteden ze ook aandacht aan de ‘Bouwstenen van hechting’, hoe deze op videobeelden zijn te herkennen en wat adoptieouders kunnen doen om hun kind te ondersteunen in diens ontwikkeling. Daarnaast komen belangrijke (adoptiespecifieke) onderwerpen zoals rouw, stress- en emotieregulatie, ontwikkelingsachterstand en traumaverwerking aan bod.
Bij een aantal adoptiekinderen is voor het opbouwen van een veilige gehechtheidsrelatie extra lichaamsgerichte ondersteuning nodig. Hiervoor kan de methodiek VIB gecombineerd worden met de ‘Sherborne Samenspel’ bewegingspedagogiek. Een uitgebreide beschrijving hiervan is ook in deze handleiding te lezen.
De in deze handleiding beschreven werkwijze kan ook benut worden bij de begeleiding van gezinnen die te maken hebben met verwante gehechtheidsproblematiek en opvoedingsvragen, zoals pleeggezinnen.