SCHOLING VIB-ZIEKENHUIZEN (ID-08)
Inhoud
VIB in ziekenhuizen wordt ingezet vanuit de Vrouw-Moeder-Kind Centra, de poliklinieken en de PAAZ met het doel het contact en de hechting tussen kind en ouders te ondersteunen. De scholing VIB-ziekenhuizen bestaat uit:
- Een algemene 2-daagse introductiecursus.
- De scholing ‘VIB-ziekenhuizen’ in 22 bijeenkomsten:
- 20 scholingsbijeenkomsten
- 1 bijeenkomst voor de tussenevaluatie
- 1 bijeenkomst voor de certificering
Tijdens de scholing wordt er twee keer een Werk Ontwikkeling Kring bezocht.
Doelstelling
De professional is geschoold tot een gekwalificeerde video-interactiebegeleider in het ziekenhuis. Het doel van VIB is het contact tussen de ouders en het kind te ondersteunen en/of te herstellen. Doordat de ouders aan de hand van videobeelden sensitiever worden voor de signalen van het kind, begrijpen ze het kind beter. Omdat de ouders beter begrijpen wat het kind bedoelt, reageren ze adequater en krijgen ze meer en betere opvoedingsvaardigheden. Dit heeft een directe positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. De VIB-ers worden tevens geschoold om collega’s met VIB te begeleiden in de werksituatie. In dat geval is VIB gericht op het vakmanschap, met als doel de communicatie te verbeteren.
Doelgroep
- Kinder- en kraamverpleegkundigen
- Medisch Pedagogisch Zorgverleners
- Pedagogen en Psychologen
- Psychologisch medewerkers
- Medisch Maatschappelijke werkers
- SPV-ers
- Fysiotherapeuten
BELANGRIJKE INFO OP EEN RIJ

Handleiding video-interactiebegeleiding in de gezondheidszorg
Marij Eliëns
ISBN 9789088506284 | 288 pagina’s | Paperback | 2015
Prijs: € 44,00 (excl. verzendkosten).
Te bestellen bij AIT via info@ait-spin.com.
Wanneer een kind, om welke reden dan ook, in het ziekenhuis terecht komt, gaat de bezorgdheid van ouders over de gezondheid van het kind een overheersende rol spelen. De kwaliteit van het contact tussen ouders en kind lijdt hieronder. Het is belangrijk dat ouders ook oog blijven houden voor de gezonde behoefte aan contact en ontwikkeling die, ook bij de heel kwetsbare en zieke kinderen, aanwezig blijft. Video-interactiebegeleiding (VIB) wordt ingezet in 75% van de ziekenhuizen om ouders te ondersteunen in het contact met hun kind gedurende de periode dat het kind in het ziekenhuis is opgenomen.
Daarnaast wordt video-interactiebegeleiding toegepast om de professional te begeleiden in het contact en de interactie met het kind en met de ouders.
De inzet van VIB in de begeleiding van ouders met premature kinderen is bewezen effectief.
Marij Eliëns is gezondheidswetenschapper en landelijk coördinator video-interactiebegeleiding voor de Gezondheidszorg vanuit de AIT. Zij ontwikkelde, vanaf begin jaren negentig, de methodiek voor de Gezondheidszorg in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.