SPECIALISATIE ‘VHT- of VIB-GEHECHTHEID’
Inhoud
De specialisatie ‘VHT- of VIB-Gehechtheid’ voor video-hometrainers en voor video-interactiebegeleiders kent de volgende route:
1. Een 1-daagse verdiepingsbijeenkomst met een bewijs van deelname. Dit is een algemene geaccrediteerde bijeenkomst in een groep van maximaal 12 deelnemers. Deze bijeenkomst dient als start van de gespecialiseerde vervolgscholing ‘VHT- of VIB-Gehechtheid’. Men kan ook deelnemen aan deze 1-daagse verdiepingsbijeenkomst zonder daarna de gespecialiseerde vervolgscholing te volgen. De data van de verdiepingsbijeenkomsten kun je vinden bij agenda. Klik hier voor meer informatie over deze verdiepingsbijeenkomst. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.
2. De specialiseerde vervolgscholing ‘VHT- of VIB-Gehechtheid’ afgerond met een certificaat. Dit zijn 10 scholingsbijeenkomsten gegeven door gespecialiseerde opleiders (experts) in ‘Gehechtheid’. De vervolgscholing vindt individueel plaats of in kleine groepjes van 2 of 3 deelnemers op diverse locaties in het land. Aanmelden kan via de steunpunten.
3. Certificering. De gespecialiseerde vervolgscholing ‘VHT- of VIB-Gehechtheid’ wordt afgesloten met een certificaat, waarna registratie in de databank plaatsvindt.
Doelgroep
- Ambulant gezinswerkers met een geldig VHT- of VIB-certificaat
- Gedragswetenschappers met een geldig VHT- of VIB-certificaat
- Zelfstandige professionals met een eigen praktijk met een geldig VHT- of VIB-certificaat
Doelstelling
Aan de hand van de ingebrachte videobeelden leert de VHT-er/VIB-er de principes van basiscommunicatie te herkennen en zelf te hanteren specifiek bij vragen en problemen in gezinnen met gehechtheidsproblematiek. Men leert hoe de bouwstenen van hechting in combinatie met de basiscommunicatie ingezet kunnen worden om gehechtheid te bevorderen en te herstellen. Ook is er aandacht voor de eigen representaties van gehechtheid bij de ouders.
Informatie
Zoë Terken, AIT-scholingscoördinator | 030-202 74 82 | zoeterken@ait-spin.com of info@ait-spin.com
CURSISTEN OVER DE VERDIEPINGSBIJEENKOMST
“Verfrissend, duidelijke uitleg. Maakt me enthousiast en nieuwsgierig naar de verdere verdieping. En weer een bevestiging dat beeld spreekt. Prachtig.”
“Inspirerend, ik heb veel geleerd en nog meer zin om aan de slag te gaan door de bewustwording.”
“Zeer leerzaam, inspirerend, mooie afwisseling in het programma!”
“Leerzame dag die mij extra enthousiast heeft gemaakt voor het vervolg.”
BELANGRIJKE INFO OP EEN RIJ
Gehechtheid in beeld
Handleiding video-interactiebegeleiding voor professionals in de adoptienazorg.
Annie Havermans, Bert Prinsen, Corinne Verheule
ISBN 9789088504983 | 492 pagina’s | Paperback | 2e druk 2014
Prijs: € 45,00 (excl. verzendkosten).
Te bestellen bij AIT via info@ait-spin.com.
De auteurs beschrijven in deze handleiding met veel voorbeelden uit de praktijk, de methodiek. Hierbij besteden ze ook aandacht aan de ‘Bouwstenen van hechting’, hoe deze op videobeelden zijn te herkennen en wat adoptieouders kunnen doen om hun kind te ondersteunen in diens ontwikkeling. Daarnaast komen belangrijke (adoptiespecifieke) onderwerpen zoals rouw, stress- en emotieregulatie, ontwikkelingsachterstand en traumaverwerking aan bod.
Bij een aantal adoptiekinderen is voor het opbouwen van een veilige gehechtheidsrelatie extra lichaamsgerichte ondersteuning nodig. Hiervoor kan de methodiek VIB gecombineerd worden met de ‘Sherborne Samenspel’ bewegingspedagogiek. Een uitgebreide beschrijving hiervan is ook in deze handleiding te lezen.
De in deze handleiding beschreven werkwijze kan ook benut worden bij de begeleiding van gezinnen die te maken hebben met verwante gehechtheidsproblematiek en opvoedingsvragen, zoals pleeggezinnen.
Pleegzorg in beeld
Handleiding video-interactiebegeleiding voor professionals in de pleegzorg
Marjan Hoogland (red.)
ISBN: 9789088506451 | 344 pagina’s | Paperback | 2016
Prijs: € 48,00 (excl. verzendkosten).
Te bestellen via Uitgeverij SWP.
Video-interactiebegeleiding in de pleegzorg is met name gericht op de ondersteuning en stimulering van het hechtingsproces van pleegkinderen in de eerste maanden na plaatsing in het pleeggezin. Dit proces staat niet op zichzelf, maar ontwikkelt zich gaandeweg in de alledaagse omgang tussen pleegouders en pleegkind. Deze handleiding beschrijft de methodiek en illustreert deze aan de hand van vele (voor)beelden uit de praktijk.
Voor ieder kind is een veilige gehechtheidsrelatie met ouders en verzorgers van essentieel belang en de basis voor een gezonde ontwikkeling. Hiervoor is het nodig dat ouders sensitief en responsief zijn: dat ze de behoeftes van hun kind zien en begrijpen en daar adequaat op reageren. Dit is voor pleegouders niet altijd even gemakkelijk, omdat het kind voor de komst in hun gezin, veel stress en onzekerheid en meerdere ‘verlieservaringen’ heeft gehad. Deze ervaringen klinken door in de beleving en het gedrag van het kind.