KRAAMAFDELING
Op de kraamafdeling wordt VIB ingezet wanneer een zwangerschapsvergiftiging (HELLP-syndroom of pre-eclampsi) kan leiden tot opname van de moeder op de intensive care. VIB wordt dan ingezet om de moeder te ondersteunen in de verwerking van deze ervaring en om de moeder te ondersteunen in het contact met de baby. Het terugkijken naar de beelden neemt het ‘zwarte gat’ weg en de moeder krijgt een tweede kans om de geboorte alsnog met volle bewustzijn mee te maken en ook de reactie van de partner te zien in het eerste contact met de baby. Ook een keizersnede of de geboorte van een meerling is vaak aanleiding om VIB in te zetten.
Handleiding video-interactiebegeleiding in de gezondheidszorg
Marij Eliëns
ISBN 9789088506284 | 288 pagina’s | Paperback | 2015
Prijs: € 44,00 (excl. verzendkosten).
Te bestellen bij AIT via info@ait-spin.com.
Wanneer een kind, om welke reden dan ook, in het ziekenhuis terecht komt, gaat de bezorgdheid van ouders over de gezondheid van het kind een overheersende rol spelen. De kwaliteit van het contact tussen ouders en kind lijdt hieronder. Het is belangrijk dat ouders ook oog blijven houden voor de gezonde behoefte aan contact en ontwikkeling die, ook bij de heel kwetsbare en zieke kinderen, aanwezig blijft. Video-interactiebegeleiding (VIB) wordt ingezet in 75% van de ziekenhuizen om ouders te ondersteunen in het contact met hun kind gedurende de periode dat het kind in het ziekenhuis is opgenomen.
Daarnaast wordt video-interactiebegeleiding toegepast om de professional te begeleiden in het contact en de interactie met het kind en met de ouders.
De inzet van VIB in de begeleiding van ouders met premature kinderen is bewezen effectief.
Marij Eliëns is gezondheidswetenschapper en landelijk coördinator video-interactiebegeleiding voor de Gezondheidszorg vanuit de AIT. Zij ontwikkelde, vanaf begin jaren negentig, de methodiek voor de Gezondheidszorg in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.