DE PAAZ 

In verschillende ziekenhuizen in Nederland wordt VIB aangeboden vanuit de PAAZ-afdeling. Het gaat hier om ouders (vaders en moeders) die zelf psychische problemen hebben voor en/of na de geboorte van de baby of om moeders die een kraampsychose kregen. Ook ouders die te maken kregen met een traumatische zwangerschap of bevalling en opgenomen worden op een PAAZ-afdeling, worden met VIB begeleid om het contact en de hechting met de baby te ondersteunen. In sommige ziekenhuizen wordt VIB ‘integraal’ aangeboden. Dat wil zeggen dat VIB een methodiek is die vanuit de totale geboortezorg kan worden aangeboden.

Braindevelopment

Handleiding video-interactiebegeleiding in de gezondheidszorg
Marij Eliëns

ISBN 9789088506284 | 288 pagina’s | Paperback | 2015

Prijs: € 44,00 (excl. verzendkosten).

Te bestellen bij AIT via info@ait-spin.com.

Inkijken

Download Flyer

Wanneer een kind, om welke reden dan ook, in het ziekenhuis terecht komt, gaat de bezorgdheid van ouders over de gezondheid van het kind een overheersende rol spelen. De kwaliteit van het contact tussen ouders en kind lijdt hieronder. Het is belangrijk dat ouders ook oog blijven houden voor de gezonde behoefte aan contact en ontwikkeling die, ook bij de heel kwetsbare en zieke kinderen, aanwezig blijft. Video-interactiebegeleiding (VIB) wordt ingezet in 75% van de ziekenhuizen om ouders te ondersteunen in het contact met hun kind gedurende de periode dat het kind in het ziekenhuis is opgenomen.

Daarnaast wordt video-interactiebegeleiding toegepast om de professional te begeleiden in het contact en de interactie met het kind en met de ouders.

De inzet van VIB in de begeleiding van ouders met premature kinderen is bewezen effectief.

Marij Eliëns is gezondheidswetenschapper en landelijk coördinator video-interactiebegeleiding voor de Gezondheidszorg vanuit de AIT. Zij ontwikkelde, vanaf begin jaren negentig, de methodiek voor de Gezondheidszorg in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.