VIB OP DE AFDELING VROUW-MOEDER-KIND

Wanneer een kind in het ziekenhuis terechtkomt, gaat de bezorgdheid van ouders over de gezondheid van het kind overheersen. De kwaliteit van het contact tussen ouders en kind lijdt hieronder. Het is belangrijk dat ouders oog blijven houden voor de gezonde behoefte aan contact en ontwikkeling die, ook bij hele kwetsbare en zieke kinderen, aanwezig is. Video-interactiebegeleiding wordt ingezet om ouders te ondersteunen in het contact met hun kind tijdens het verblijf in het ziekenhuis.

VIB-obstetrie

VIB wordt ingezet bij moeders die een gecompliceerde bevalling hebben, doordat de baby bijvoorbeeld met een keizersnede wordt geboren of bij moeders die een gecompliceerde zwangerschap ontwikkelen, zoals het HELLP-syndroom. VIB wordt tijdens het verblijf in het ziekenhuis toegepast om het contact te ondersteunen ten behoeve van de hechting van het kind en om het contact te begeleiden tussen moeder en kind te bevorderen.

VIB-neonatologie

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, gaat de bezorgdheid van ouders over de gezondheid van het kind overheersen. VIB wordt ingezet om de ouders te ondersteunen in het hechtingsproces met hun kind dat in de couveuse ligt.

VIB-Ernstig en chronische zieke kinderen

Wanneer een baby ernstig of chronisch ziek wordt gaat alle aandacht naar de ziekte. VIB wordt ingezet om het normale, plezierige contact met het kind intact te houden, zodat de ouders ook de gezonde kant van het kind kunnen blijven zien.

VIB-pediatrie

Kinderen kunnen opgenomen worden op een kinderafdeling met psychosociale klachten, zoals veel huilen, slecht eten of slapen en zindelijkheidsproblemen. VIB wordt ingezet om ouders te ondersteunen en de beelden worden gebruikt om samen met de ouders te kijken wat het kind aangeeft en wat het nodig heeft om zich weer gezond te kunnen gaan ontwikkelen.